Publicerad 2004-10-13

Nya siffror visar:
Finska statsstöd hotar svenska livsmedel

Pressmeddelande från Svenska Ägg och Sveriges Grisproducenter.

Generösa finska statsstöd hotar svensk produktion av svenskt griskött och svenska ägg. Det skriver Sveriges Ägg- och Grisproducenter i ett brev till jordbruksministern och begär skyndsamma överläggningar.

Finska gris- och äggproducenter får nationella inkomsttöd av finska staten. Resultatet är att Finland kan konkurrera ut svenska livsmedelsproducenter. Och att Finlands export av ägg och griskött ökar över Östersjön.

- Den finske grisproducenten får 25 procent extra betalt av finska staten i relation till mitt pris, konstaterar Lats Hultström som är ordförande i Sveriges Grisproducenter. Resultatet är att Finlands produktion av griskött ökat med 16 procent sedan 1995. Och att exporten till främst Sverige ökar. Under 204 har den svenska importen av griskött från Finland ökat med 58 procent. Situationen är likartad när det gäller ägg.

- Svenska äggproducenter måste konkurrera mot ägg som både uppbär statsstöd och som produceras med i Sverige förbjudna metoder säger Per-Olof Björnsson, ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg.

- Det här är en finnkamp med ägg och bacon på menyn. Men det är en match där de två lagen har helt olika spelregler. Och nu vill vi se en ändring, säger Lars Hultström och Per-Olof Björnsson. I skrivelsen till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist begär de svenska producentorganisationerna att hon:

- Tar upp Finlandsimporten med den finske jordbruksministern och påtalar de problem som uppstår på svensk marknad.

- Initierar förhandlingar med EU om att få ett stopp på Finlands stöd till gris- och äggproduktionen så att konkurrensen kan ske på lika villkor.

För ytterligare information, kontakta:
Lars Hultström, ordförande Sveriges Grisproducenter, telefon 0708-702 551
Per-Olof Björnsson, ordförande Svenska Ägg, telefon: 044-600 89 el 08-787 54 87